Translate language

poniedziałek, 2 czerwca 2014

AWOKADO W KOSMETYCE (Avocado for Beauty Care)

 

    Awokado nazywane także Smaczliwką właściwą jest wiecznie zielonym tropikalnym drzewem z rodziny wawrzynowatych. Surowcem jest owoc, który jest otoczony ciemnozieloną skórką, o żółtawym miąższu. Cenne składniki znajdują się zarówno w skórce, miąższu, jak i pestce. Łupina zawiera olej, pestkę można wykorzystać do peelingu, a miąższ ma działanie nawilżające. Pozyskuje się z niego olej, który jest nieocenionym składnikiem w kosmetologii. Olej ten  jest barwy żółto zielonej lub brązowo- zielonej o delikatnym, przyjemnym zapachu. Wydobywany jest z wysuszonego miąższu przez tłoczenie na zimno lub przez macerację świeżej miazgi wodą i odwirowanie.

Olej z awokado jest olejem nieschnącym, głęboko wnika w skórę i odpowiednio ją pielęgnuje. Zawiera:
* kwas olejowy,
* kwas linolowy, palmitynowy i stearynowy,
* aminokwasy (histydyna, lecytyna)
* fitosterole, skwalen,
* sole mineralne,
* białko,
* witaminy: A, E, C, D, B2, B1, PP, K  a także żelazo i potas
* awokadynę (regenerującą naskórek).

Awokado nadaje się idealnie do skór przesuszonych i dojrzałych, ale może być stosowany u każdego nawet u osoby zmagającej się z egzemą czy łuszczycą. Przy cerach dojrzałych redukuje zmarszczki, poprawia napięcie i uelastycznia skórę. Chroni przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych oraz wolnych rodników. Pobudza również syntezę kolagenu.
Przy cerach suchych i wrażliwych wspaniale nawilża, wzmacnia naturalną barierę ochronną skóry i zapobiega ucieczce wody z naskórka.
Olej z awokado ma bardzo dobre działanie łagodzące i przeciwzapalne .

Jakie ma jeszcze zalety?
- głęboko nawilża ciało i skórę twarzy, dlatego chętnie jest wykorzystywany do masażu,
- poprawia kondycję włosów suchych, zniszczonych i farbowanych,
- wzmacnia strukturę włosa i zapobiega mechanicznym zniszczeniom,
- reguluje gospodarkę wodno-lipidową,
- odżywia skórę,
- ponadto zawarte w oleju kwasy tłuszczowe, wolne lub zestryfikowane, wypełniają obszary, gdzie naturalna bariera lipidowa ulega zniszczeniu,
- jest promienioochronny, przeciwgrzybiczy,
- nie uczula,
- nie jest komedogenny (czyli nie powoduje powstawania zaskórników)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz