Translate language

piątek, 18 stycznia 2013

ŻEŃ-SZEŃ ( łac. Panax ginseng) / ang. Ginseng

Żeń-Szeń kryje się pod nazwą botaniczną jako Panax Ginseng co po łacinie oznacza panaceum, czyli środek na wszystkie dolegliwości. Przed zimą należy go zabezpieczać przed nadmiarem wilgoci. Obecnie występuje on w wielu rejonach świata, w kilku gatunkach. Wszystkie odmiany działają podobnie do żeń-szenia właściwego, ale mają mniej substancji aktywnych. Surowcem leczniczym jest korzeń, pozyskiwany w czasie kwitnienia rośliny.
Zawiera ok. 200 substancji aktywnych. Najważniejsze są ginsenozydy, które zwiększają zdolność hemoglobiny do przyłączania tlenu, a tym samym do lepszego zaopatrywania narządów w tlen. Wzrasta ilość energii i zdolność organizmu do wysiłku fizycznego jak również umysłowego. Pobudzają one układ immunologiczny, powodują wzrost odporności na infekcje bakteryjne i wirusowe oraz przyśpieszają okres rekonwalescencji. Inne składniki żeń-szenia odpowiadają za optymalne wykorzystanie go przez organizm, są to między innymi:
* cukry
* witaminy (A, C, PP, E, B1, B2, B12)
* składniki mineralne (Ca, Cu, P, Zn, K, Fe, Mg, Na, S, Mo, Mn, Si, Sr, Ba, Ni, Cr, Co, Se)
* poliacetyleny
* flawonoidy
* saponiny triterpenowe (giensenozydy, panaksozydy)
* glikozydy
* tłuszcze
* olejek eteryczny

WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE:
* Korzystnie wpływa na pracę narządów wydzielania wewnętrznego
* pobudza pracę serca
* działa przeciwzakrzepowo
* reguluje poziom cukru we krwi
* obniża poziom cholesterolu
* w stanach zmęczenia i osłabienia koncentracji
* poprawia sprawność intelektualną
* w stanach stresowych
* zmniejsza napięcie nerwowe
* ekstrakt z korzenia żeń-szenia ułatwia zużycie tlenu w komórkach organizmu, dzięki czemu obniża się poziom "kwasu mlekowego" we krwi.
* w okresie zmniejszonej odporności
* opóźnia procesy starzenia się organizmu (dzięki antyoksydacyjnemu działaniu ginsenozydów i związków fenolowych)
* łagodzi objawy menopauzy oraz andropauzy
* łagodnie przeczyszcza , dzięki temu wspomaga pozbywanie się substancji toksycznych z organizmu
* poprawia trawienie
* działanie lecznicze w zaburzeniach erekcji (składniki wyciągu z żeń-szenia stymulują wydzielanie tlenku azotu przez śródbłonek naczyń krionośnych w ciałach jamistych prącia, co poprawia jego ukrwienie)
* działa przeciwzapalnie
* zwiększa zdolności regeneracyjne organizmu. Polecany jest rekonwalescentom po operacjach, bo przyśpiesza procesy gojenia. Powinny go stosować osoby po chemioterapii (wspomaga produkcję białych ciałek krwi)

ZACHOWANIE OSTROŻNOŚCI ( tu konsultacja z lekarzem)
- osoby cierpiące na schorzenia kardiologiczne i problemy z układem krążenia
- osoby ze zbyt wysokim ciśnieniem krwi
- osoby chorujące na serce

PRZECIWWSKAZANIA DO STOSOWANIA:
- osoby chore na hemofilię oraz inne zaburzenia krzepnięcia krwi (wykazuje działanie przeciwzakrzepowe)
- osoby ze skłonnościami do hipoglikemii (obniża poziom cukru)
- dzieci
- kobiety w ciąży

! Nadużywanie preparatów żeń-szeniowych może prowadzić do tzw. zespołu żeń-szeniowego. Występuje: senność, bóle głowy, złe samopoczucie, nadciśnienie, biegunka, zmiany skórne
! jednorazowa kuracja nie powinna trwać dłużej niż 2 miesiące
! może nieznacznie podnosić ciśnienie krwi
! nie powinno się zażywać preparatów z żeń-szeniem wieczorem, gdyż mogą powodować bezsenność

KOSMETYKA
* W kosmetyce wyciągi z żeń-szenia mają zastosowanie w preparatach anti-aging, które mają właściwości stymulujące odnowę naskórka, przywracają skórze zakłóconą równowagę fizjologiczną oraz regulują gospodarkę wodną i tłuszczową.
* Przetwory z żeń-szenia wykorzystuje się w preparatach zapobiegających łysieniu i wypadaniu włosów, ponieważ działają pobudzająco na macierz włosa i poprawiają ukrwienie skóry
* właściwości odmładzające
* kosmetyki z jego obecnością pomagają zachamowywać procesy wysuszania skóry, działają antycellulitowo (hamuje powstawanie kwasów tłuszczowych, ułatwia rozkład lipidów), antyoksydacyjne, rewitalizująco, regenerująco, poprawiają ukrwienie skóry
* pobudza odnowę naskórka
* poprawia mikrorkrążenie
* odbudowuje płaszcz hydrolipidowy
* działa ujędrniająco

Żeń-szeń najsilniej działa w serum lub zamknięty w kapsułkach, preparatach opartych na nośnikach olejowych.

2 komentarze:

  1. Masz super blog i regularnie go odwiedzam. :) .
    Ale nie jestem pewna, czy jedna rzecz w tej notce jest dobra - chodzi mi o kwas mlekowy. Z tego co mi się zdaje, naukowcy udowodnili, że nie ma czegoś takiego jak kwas mlekowy (jest mleczan, ale i on nie odpowiada za ból mięśni).
    Pozdrawiam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję:)
    Niestety nie jestem lekarzem, więc nie mam pojęcia o takich badaniach, ale dziękuję za zwrócenie na to uwagi jak widać człowiek uczy się całe życie a kwas mlekowy najwyraźniej powinien być tu zastosowany w formie znaczników: "...." :)
    taki odnośnik:
    Kwasica mleczanowa, znana jako zakwasy, to naturalna reakcja organizmu na intensywny wysiłek fizyczny. Kwas mleczanowy to produkt uboczny przemiany materii gromadzący się w mięśniach i krwi podczas ćwiczeń. Kwasica pojawia się zwykle na stosunkowo krótki czas i jest niegroźna dla organizmu. Niekiedy jednak zakwasy występują na skutek poważnych problemów zdrowotnych. Wówczas kwasica mleczanowa może być zagrożeniem dla organizmu.
    W czasie intensywnego wysiłku fizycznego w mięśniach dochodzi do przemiany glukozy w energię. Mięśnie stale otrzymują glukozę wraz z krwią, ponadto mają swoje własne zapasy. Każda z nas ma swój górny limit wytrzymałości organizmu, tak zwany próg mleczanowy. Oznacza on stopień sprawności serca i naczyń krwionośnych. Dzięki systematycznemu treningowi możliwe jest podniesienie tego progu. Kiedy ćwiczysz na ułamek swoich możliwości, organizm wydziela bardzo niewiele kwasu mleczanowego, a ciało szybko usuwa ten już powstały. Człowiek jest w stanie ćwiczyć poniżej progu mleczanowego przez długi czas, nawet przez całe godziny. Jednak gdy intensywność treningu przekracza ten próg, mięśnie zaczynają nieefektywnie korzystać z glukozy, a poziom wydzielanego przez organizm kwasu mleczanowego może gwałtownie rosnąć we krwi i mięśniach.
    Z chwilą przekroczenia progu mleczanowego ćwicząca osoba zaczyna odczuwać zmęczenie, a ćwiczenia stają się nagle dużo trudniejsze i nieprzyjemne. Mięśnie bolą i pieką, serce bije jak szalone, a ćwiczącemu brakuje powietrza. Te partie mięśni, które są zaangażowane w dane ćwiczenie, nagle stają się bardzo zmęczone, a dyskomfort nasila się z każdą kolejną chwilą. W krótkim czasie osoba praktycznie nie jest w stanie kontynuować treningu w dotychczasowym tempie. Zdania specjalistów są podzielone w kwestii, czy powyższe symptomy pojawiają się na skutek kwasicy mleczanowej, czy też są wynikiem działania innych substancji chemicznych i procesów zachodzących podczas intensywnego wysiłku fizycznego.

    i ciekawy artykuł: http://www.kfd.pl/kwas-mlekowy-mleczan-169687.html

    Pozdrawiam i zachęcam do dalszego zaglądania na blog.

    OdpowiedzUsuń