Translate language

piątek, 3 lutego 2012

WITAMINA E

Witamina E czyli tokoferol. To 8 związków tokoferolowych mających podobne właściwości ale różniące się aktywnością. Najwyższą aktywność biologiczną wykazuje alfa tokoferol pozostałe tokoferole to beta.gamma/delta tokoferol. Tokotrienole mają wyższą aktywność biologiczną, są mniej trwałe, łatwo ulegają utlenieniu w produktach kosmetycznych.Witamina E dobrze wchłania się przez skórę między innymi przez: warstwę rogową, naskórek i warstwę między naskórkiem a skórą właściwą. Inną drogą jest dostanie się witaminy do wnętrza mieszków włosowych.

WŁAŚCIWOŚCI I DZIAŁANIE:
* biologiczny antyutleniacz
* rozpuszczalna w tłuszczach
* bierze udział w syntezie prostaglandyn
- powoduje nasilenie odporności typu komórkowego
* wpływ na metabolizm komórek mięśniowych
* wpływ na prawidłowe funkcjonowanie narządów płciowych
* współdziałanie przy tworzeniu krwinek czerwonych i zapobiega ich rozpadowi
* zapobieganie miażdżycy
* wzmacnianie ścian naczyń krwionośnych
* ochrona przed arteriosklerozą, nowotworami, zaćmą
* pobudzenie krążenia krwi
* chroni tkankę łączną i DNA komórkowe
* wspomaganie ukrwienia tkanki łącznej skóry i błon śluzowych
* razem z witaminą A ma działanie fotoprotekcyjne
* ochrania kolagen, elastynę oraz lipidy błon komórkowych
* zapobiega powstawaniu starczych przebarwień skóry
* regeneruje skórę po urazach, oparzeniach, zranieniach
* poprawia gospodarkę wodną naskórka i skóry właściwej
* wygładza blizny
* działa normalizująco w stanach zapalnych, grzybicach skórnych
* wspomaga leczenie łojotokowego zapalenia skóry i trądzika
*uelastycznia
* nadaje sprężystość skórze
* przywraca równowagę skóry
* przeciwrodnikowy
* przyśpieszenie gojenia ran
* w leczeniu popękanej, wysuszonej skóry
* zabezpiecza przed działaniem niekorzystnych czynników zewnętrznych
* działanie przeciwzapalne i przeciwobrzękowe
* aktywizuje i działa odżywczo
* natłuszcza
* zapobiega pogrubieniu naskórka i jego złuszczeniu
* wygładza
* przyśpieszenie tworzenia się kolagenu i elastyny
* wpływ na różnicowanie keratynocytów i fibroblastów
* zmniejsza łojotok
* zapobiega tworzeniu się prosaków
* stosowany jako dodatek do preparatów do ochrony przed słońcem i po opalaniu
* nadaje włosom połysk
* wzmacnia paznokcie
* wspomaga działanie innych witamin
- chroni witaminę A i C przed utlenieniem

NADMIAR WITAMINY E:
- osłabienie mięśni
- zmęczenie
- bóle głowy
- zaburzenia widzenia
- zaburzenia kardiologiczne
- zmniejszenie liczby płytek krwi

NIEDOBÓR WITAMINY E:
- przy zaburzeniach układu nerwowego/sercowo naczyniowego
- przy zaburzeniach płodności
- niedokrwistość
- zaburzenia wchłaniania
- rozdrażnienie
- nadpobudliwość
- problemy z koncentracją
- osłabienie mięśni
- zaniki mięśni
- nieprawidłowe rogowacenie
- suchość
- zmniejszenie elastyczności skóry
- opóźnienie gojenia ran
- pogorszenie wzroku

Stosowana w preparatach regenerujących, nawilżających, odżywczych, emulsyjnych, w kremach, mleczkach kosmetycznych, tonikach, szminkach i produktach do pielęgnacji warg, balsamach, kosmetyki do pielęgnacji paznokci, kosmetyki plażowe, kosmetyki do cery suchej/starczej/dojrzałej .........

ŹRÓDŁA WITAMINY E:
- oleje roślinne ( kukurydziany/awokado/słonecznikowy/sojowy/wiesiołkowy/z kiełków pszenicy/oliwa z oliwek)
- produkty zbożowe
- zielone części roślin (bób, groszek, sałata, kapusta)
- masło
- margaryna
- jaja
- wątroba
- orzechy laskowe
- owoce dzikiej róży
- kukurydza
- algi
- kwiat lipy
- migdały
- ryby

! z wiekiem witamina E ulega zmniejszeniu co powoduje przyśpieszenie procesu starzenia
! przy zakupie kosmetyku należy zwrócić uwagę na zawartość witaminy. Przy niskich stężeniach pełni jedynie rolę ochronną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz