Translate language

poniedziałek, 9 stycznia 2012

WITAMINY

Witaminy to organiczne związki chemiczne zawierające grupę aminową. Są ubstancjami egzogennymi czyli takimi, które nie są wytwarzane przez organizm i muszą być dostarczane razem z pożywieniem. Niezbędne są nam do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz prawidłowego przebiegu różnorodnych procesów życiowych. Witaminy wchodzą w skład enzymów jako koenzymy czyli takie substancje, których obecność warunkuje prawidłowe działanie enzymów, białek katalizujących procesy przemiany materii. Biorą udział w syntezie koenzymów odgrywających istotną rolę w reakcjach biochemicznych, niektóre mają działanie antyoksydacyjne, receptorowe i regulacyjne oraz niektóre z nich dostarczane są w postaci prowitamin i w organizmie ulegają przekształceniu we właściwą witaminę np. A, D.

PODZIAŁ WITAMIN

1. Rozpuszczalne w tłuszczach
* wchłaniają się w przewodzie pokarmowym w obecności tłuszczów
* są magazynowane w ustroju w tkankach bogatych w lipidy
* łatwo je przedawkować

witamina A - retinol, akseroftol
witamina D - cholekarcyferol i jego pochodne
witamina E - tokoferol
witamina K - fitochinon

2. Rozpuszczalne w wodzie
* nie są magazynowane w organizmie
* nadmiar jest wydalany przez nerki (wyjątek to witamina C i B12)
* rzadko dochodzi do ich przedawkowania

witamina B1 - tiamina
witamina B2 - ryboflawina
witamina B3 - PP, niacyna, kwas nikotynowy, amid kwasu nikotynowego
witamina B5 - kwas pantotenowy
witamina B6 - pirydoksyna
witamina B7 - biotyna, H
witamina B9/B11 - kwas foliowy
witamina B12 - cyjanokobalamina
witamina C - kwas askorbinowy
witamina F

Zarówno nadmiar jak i niedobór witamin niekorzystnie wpływa na nasz organizm bowiem hiperwitaminoza może pojawić się w przypadku nieodpowiedniej diety, zbyt intensywnego magazynowania w ustroju tkanki tłuszczowej, niekontrolowanego stosowania preparatów witaminowych oraz stosowania leków zawierających witaminy pochodne. Hipowitaminoza czyli częściowy niedobór w przypadku niedostatecznej zawartości witamin w diecie, zwiększonego zapotrzebowania organizmu, zaburzenia wchłaniania związanego z chorobami układu pokarmowego, stosowania leków zmniejszających wchłanianie witamin lub wpływających na syntezę przez bakterie jelitowe np. antybiotyki.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminy jest niewielkie i zależy od: wieku, płci, stanu fizjologicznego, pory roku, skóry, stosownych leków, chorób ogólnoustrojowych.
Do stanów niedoboru należą:
* ciąża
* jednostronna i niewłaściwa dieta
* stany niedożywienia
* intensywne odchudzanie
* długotrwałe i ciężkie choroby ogólnoustrojowe
* czynniki środowiskowe
* nadużywanie alkoholu
* okresy intensywnego wzrostu organizmu
* niewłaściwe leczenie pozajelitowe
* zmniejszona odporność
* osłabienie
* bolesność stawów i mięśni
* kruchość ścian naczyń krwionośnych
* apatia lub drażliwość
* zmiany skórne
* pogorszenie stanu włosów, cery i paznokci oraz przyśpieszone procesy starzenia

Witaminy w szczególności bogate są glony i inne owoce morza, trany, drożdże, większość owoców, produkty pszczele.

Do produkcji kosmetyków głównie stosuje się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz