Translate language

niedziela, 1 stycznia 2012

MIĘTA PIEPRZOWA (łac. Menthae Piperitae) /ang. Peppermint

Mięta pieprzowa to bylina z rodziny jasnowatych. Nie występuje w stanie dzikim, rozmnażana jest tylko z sadzonek i jest potrójną krzyżówką, ma ciemnozielone liście. W skład tej rośliny wchodzą między innymi mentol, olejek miętowy, związki terpenowe, flawonoidy, kwasy fenolowe.
W lecznictwie stosowana jest mięta pieprzowa i wodna, w kosmetyce praktycznie cytrynowa.
Mięta wodna ma ma ciemnozielone, owłosione liście, ma podobne właściwości lecznicze jak pieprzowa lecz ma słabszy zapach, rośnie na polach i łąkach. Cytrynowa ma jasnozielone listki o zapachu cytryny.

Zastosowanie i właściwości:
* na przewód pokarmowy (ułatwia trawienie, leczy niestrawność, pobudza wydzielanie żółci)
* bakteriobójcze
* napar z mięty lub olejek można stosować do płukania gardła i dziąseł
* rozkurczające
* przeciwzapalne
* znieczulające
* żółciopędne
* wiatropędne
* pomocna przy nudnościach, zgadze, niestrawności, bólu żołądka, kamicy żółciowej, biegunkach, nadwrażliwości jelita grubego, zaparciach, braku apetytu
* poprawa krążenia
* bóle stawowe i mięśniowe
* jako inhalacja
* oczyszczająco
* udrażnia zatoki, kanały nosowe
* przy katarze 3-4 krople jako inhalacja
* olejek ma działanie chłodzące, bakteriobójcze. Głównym składnikiem olejku jest mentol wykazujący słabsze działanie rozkurczające i żółciopędne niż liście mięty lecz działa silniej odkażająco, przeciwbólowo i chłodząco. Stosowany zewnętrznie do masowania bolących miejsc (np. głowa), inhalacji (zabijając bakterie i zmniejszając przekrwienie błon śluzowych), płukanek (przy zapaleniu gardła i jamy ustnej), przecierania skóry ( łagodzi świąd, oparzenia, zmiany grzybicze), kąpieli, odstraszania komarów i mszyc

Działanie kosmetyczne:

* w przypadku skóry trądzikowej
* chłodzące
* jako kąpiel dla skóry swędzącej, przesuszonej
* można zastosować parówkę z dodatkiem kilku kropel olejku miętowego lub suchego ziela mięty powoduje oczyszczenie porów, podziałą przeciwtrądzikowo, odkażająco, łagodząco na tłustą skórę skłonną do podrażnień i wyprysków


.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz