Translate language

wtorek, 24 stycznia 2012

MASKI KOSMETYCZNE - wprowadzenie

Maski kosmetyczne w zależności od prawidłowego zastosowania i doboru wywierają działanie natychmiastowe ale krótkotrwałe natomiast po kilkukrotnym zastosowaniu dają trwalsze efekty. Maski dostarczają skórze więcej składników regenerujących i bogatych w wodę niż krem. Maski mają pełno dobroczynnych właściwości takich jak między innymi: regenerują, wygładzają zmarszczki, twarz dzięki nim staje się jaśniejsza/świeższa /gładsza i młodsza. Ponadto nawilżają i odżywiają. W zależności od składu i sposobu przygotowania maski mają również działanie: przeciwzapalne, pobudzające, ściągające, wysuszające, rozpulchniające, rozgrzewające, natłuszczające itp.
Maski można łączyć z różnymi aktywnymi substancjami co powoduje że działają znakomicie na problemy skórne.

W przypadku gdy osoba nie toleruje pewnych preparatów należy wykonać próbę uczuleniową lub wykluczyć pewne składniki. W tym celu należy nałożyć na niewielki odcinek skóry (szyja, okolica ucha) odrobinę maski. Po 20 - 30 minutach zmywa się przegotowaną wodą. Odczyn może wystąpić natychmiast w postaci bąbli pokrzywkowych lub silnego zaczerwienienia i swędzenia skóry. Może on wystąpić również potem dlatego należy odczekać 24h a najlepiej 48h.

PODZIAŁ MASEK KOSMETYCZNYCH:
a) ze względu na rodzaj bądź typ cery

1. sucha (stosuje się tutaj głębokie nawilżenie. W skład masek do tej cery wchodzą najczęściej takie substancje jak: lipidy, proteiny, oleje roślinne...)
2. normalna (nawilżające w formie żelu )
3. tłusta i mieszana (maseczki kremowe, oczyszczające, typu peel off. W śród składników wyróżnić należy: glinki w szczególności biała i zielona, kwasy AHA, drożdże, witamina E, wyciąg z aloesu ...)
4. dojrzała (maski nawilżające, regenerujące, liftingujące. Do składników należą przykładowo: ceramidy, kwas liponowy, fitohormony z soi, wyciąg z kawioru, kolagen)
5. naczyniowa (maki uszczelniające zawierające np. flawonoidy,miłorząb japoński...)

b) ze względu na oddziaływanie na skórę

* nawilżające (przykładowe składniki: ogórecznik lekarski, miłorząb japoński, krwawnik, nagietek, chmiel, rumianek, siemię lniane, kolagen, żeń szeń, kwas hialuronowy, wyciąg z aloesu, elastyna, algi, olej jojoba, witaminy (A, B, C, E, F), olej z pestek winogron/awokado, gliceryna, olejek migdałowy/sezamowy, kwasy AHA, liposomy, ceramidy
* regenerujące (witaminy, składniki odżywcze)
* wygładzające (często w składzie jest olej winogronowy)
* oczyszczające (np. biała glinka)
* chłodząca (najczęściej o konsystencji żelowej)
* chłodząco nawilżająca (w postaci pianki)
* oczyszczająco odżywcza (składniki z Morza Martwego, ekstrakt z aloesu i wodorostów, lawendy, melisy, jojoby, migdałów, pomarańczy, witamina E)
* rozgrzewające
* ściągające
* liftingujące
* odżywcze
* lecznicze (specjalne)

c) ze względu na postać w jakiej są stosowane

1. stałe ( gotowe pasty lub proszki rozrabiane z wodą. Pasta nałożona na twarz po wyparowaniu wody zastyga. Zdejmowana jest po nawilżeniu kompresami. Proszkowe natomiast zastygają i można je zdjąć w całości)
2. Miękkie ( nie twardnieją na skórze, przepuszczają ciepło.wilgoć i powietrze. Mogą być o konsystencji kremu/żelu rozrabianego w wodzie. Najczęściej stosuje je się na zakończenie zabiegów)
3. Maski żele (hydrofilowe żele na bazie pochodnych celulozy, agaru, pektyn, gum roślinnych lub syntetycznych polimerów. Nakładane są pędzlem a po pewnym czasie ściąga się je lub ściera)
4. Włóknikowe (jest to nierozpuszczalna włóknina ściągana w całości po zabiegu. Produkowane na bazie liofilizowanych włókien kolagenowych ze skóry wołowej lub na bazie pochodnych alg)
5. Piankowe (zaopatrują skórę w wilgoć. Po nałożeniu maski zaczynają pęcznieć dając efekt wygładzenia. Polecana do stosowania rano i wieczorem)
6. Termiczno modelujące (sproszkowane) - składa się z sproszkowanych minerałów
7. Parafinowe
8. Gipsowe
9. proszkowe maski miękkie (mają konsystencję papki. Wyprodukowane są z ziemi leczniczej, kaolinu lub iłu morskiego. Do produkcji proszkowych masek stosowane są także organiczne i nieorganiczne substancje pudrowe takie jak skrobia kukurydziana, pszenna, ryżowa, żel krzemionkowy, dwutlenek cynku)
10. maseczki kremy (oparte na emulsjach typu O/W lub W/O mające strukturę kremu na noc. Z reguły zawierają suche ekstrakty roślinne, aminokwasy, oleje roślinne
11. Podwójne (połączenie żelu i kremu)

OGÓLNE PRZECIWWSKAZANIA DO STOSOWANIA MASEK
- stany zapalne skóry
- trądzik różowaty
- przyustne zapalenie skóry
- świeże blizny
- oparzenia słoneczne
- klaustrofobia (masek nie nakłada się na oczy i usta)
- alergia
- nieżyt górnych dróg oddechowych
- trudności w oddychaniu
- choroby tarczycy (masek nie nakłada się na szyję)

MASKI Z DOMOWYCH PRODUKTÓW:
Mają różne właściwości. Wybór składników do maseczki zależy od rodzaju skóry. Należy pamiętać że maseczki owocowe zawierają różne substancje mogące mieś silne właściwości uczulające i mogą powodować podrażnienia. Osoby skłonne do alergii oraz o wrażliwej cerze powinny wykonać test uczuleniowy. Nie zawierają składników transportujących i nie są wprowadzane żadne substancje aktywne.

MASKI GABINETOWE:
Mają głębokie nawilżenie i silne działanie. Stężenie składników jest większe niż w środkach pielęgnacyjnych używanych na co dzień. Działanie maseczki zależy od rodzaju zawartych w niej substancji czynnych.

1 komentarz:

  1. ja uwielbiam algowa czekoladową , mam ochote sie wtedy polizać hihihi

    OdpowiedzUsuń