Translate language

środa, 9 listopada 2011

KWAS MIGDAŁOWY (Mandelic acid)

Kwas migdałowy jest to kwas owocowy należący do grupy alfahydroksykwasów. Pozyskiwany przez hydrolizę wyciągu z gorzkich migdałów. Naturalnie występuje w migdałach, brzoskwiniach, wiśniach i morelach. Częściowo jest rozpuszczalny w wodzie, natomiast dobrze rozpuszcza się w alkoholu etylowym i izopropylowym. Ciemnieje pod wpływem światła i jest nietoksyczny. Ma większą cząsteczkę od kwasu glikolowego i jest od niego silniejszy
Zabieg w salonie kosmetycznym lub dermatologicznym poprzedzony jest dwutygodniowym stosowaniem kwasu migdałowego o niskim stężeniu, co ma na celu przygotowanie skóry do peelingu i ewentualne uwidocznienie wrażliwości na kwas.
Zalecane jest wykonanie 6-8 zabiegów wykonywanych co 7-14 dni (częstotliwość i liczbę zabiegów ustala osoba wykonująca zabieg po uprzednim zdiagnozowaniu skóry). Serię zabiegów dobrze jest powtarzać 2 razy do roku. Kwas migdałowy można łączyć np. z mikrodermabrazją co przynosi bardzo dobre efekty.
Kwas ten nie podrażnia skóry dlatego może być stosowany przez osoby o cerze wrażliwej. Nie powoduje uczucia dyskomfortu  choć może dawać delikatne uczucie mrowienia czy jakby kłucia małymi igiełkami. Efektem natychmiastowym na kwas jest zaróżowienie, rozświetlenie i oczyszczenie skóry. Po kwasie złuszczanie jest niewielkie łuskowate (można nawilżać kremem). Plusem stosowania tego kwasy jest to że nie uwrażliwia skóry na słońce, dzięki czemu może być stosowany przez cały rok nie obawiając się przebarwień. Może być wykonywany u osób o każdym fototypie nawet wysokim i u osób opalonych. Ponadto nie wyłączą z życia codziennego co oznacza, że nie musimy przeczekiwać w domu.
Może być stosowany w połączeniu z kwasem kojowym, fitowym, salicylowym, tioglikolowym, wyciągiem z winogron, EDTA, substancjami przeciwutleniającymi, rezorcynolem, glikolem propylenowym.
Wykazuje powolne działanie. W stężeniu 20-50%  uzyskuje się poprawę stanu skóry z trądzikiem, zmarszczkami, piegami, ostudą. Niskie stężenia 5-10% stosowany jest w produktach przeznaczonych do łagodnej pielęgnacji skóry tłustej ze skłonnościami do trądziku a dzięki właściwościom złuszczającym wykorzystuje się go w produktach o działaniu przeciwstarzeniowym.


Właściwości:
* regeneruje, wygładza, odświeża
* zmniejsza grubość naskórka dzięki rozpuszczeniu komórek warstwy rogowej
* odblokowuje i spłyca pory skóry
* zapobiega powstawaniu zaskórników i ognisk zapalnych
* powoduje gładkość i miękkość
* normalizuje czynność gruczołów łojowych
* matuje i odświeża naskórek
* działa bakteriobójczo, przeciwzapalnie i antyseptycznie
* umożliwia wykonywanie zabiegów przy aktywnych zmianach trądzikowych
* pobudza procesy powstawania i odnowy komórkowej
* nawilża
* rozświetlenie skóry
* zwiększa elastyczność i jędrność skóry
* systematyczne wykonywanie zabiegu z użyciem tego kwasu spowalnia procesy starzenia się skóry poprawiając stan cery zmęczonej, poszarzałej, odwodnionej i zgrubiałej
* poprawa kolorytu cery
* poprawia stan skóry trądzikowej, łojotokowej
* stosowany przy zmarszczkach, piegach, ostudzie, przebarwieniach pozapalnych
* zwiększenie grubości naskórka
* wzmocnienie skóry
* własności antybiotykowe powoduje likwidację bakterii Staphylococcus aureus, bacillus proteus, Escherichia Coli, Aerobacter aerogenes oraz przeciwdziałanie  niecystowemu trądzikowi zapalnemu.

wskazania:
- zaskórniki
- rozszerzone pory
- cera przetłuszczająca się
- trądzik pospolity (nawet aktywny)
- piegi, ostuda, przebarwienia pozapalne, plamy soczewicowate
- zgrubiały, poszarzały, szorstki naskórek
- każdy typ cery w szczególności odwodniona, wymagająca rewitalizacji, narażonej na czynniki zewnętrzne, naczyniowa, wrażliwa, z trądzikiem różowatym (tu należy zastosować niskie stężenia)
- jako profilaktyka
- przeciwzmarszczkowo (zmarszczki głębokie i powierzchowne)
- zadziałanie przeciwbakteryjnie
- jako odmłodzenie, poprawa kolorytu, nawilżenie, zmiękczenie naskórka
- suchość skóry w przebiegu zmian chorobowych
- blizny potrądzikowe
- rewitalizacja skóry
- akantoza naskórka wywołana przez nadmierną ekspozycję na promieniowanie UV
- zapalenie mieszków włosowych

Przeciwwskazania:
- procesy zapalne
- skóra podrażniona
- aktywna opryszczka
- skłonność do blizn przerosłych
- choroby nowotworowe
- ciąża i karmienie piersią
- świeże blizny
- atopowe zapalenie skóry
- zabiegi chirurgiczne twarzy do 2 miesięcy
- przerwanie ciągłości naskórka
- stosowanie doustnych retinoidów przez ostatnie 6 miesięcy

! Osoba wykonująca zabieg kwasami powinna mieć zawsze nałożone rękawiczki jednorazowe
! Pamiętajmy o neutralizatorze
! Osoba wykonująca podczas nałożenia kwasu na twarz powinna być obecna w razie wystąpienia efektów niepożądanych i cały czas obserwować reakcję skóry
! Kwas najlepiej nakładać pędzelkiem można też dłonią (uprzednio nałożyć rękawiczki) szybko i cienko omijając okolicę oczu
! Kwas można nakładać także na inne części ciała niż twarz
! zaczynając "przygodę" z kwasami należy zaczynać od stężeń niskich
! im niższe pH tym kwas działa silniej
! bardzo ważny jest także czas działania kwasu na skórę (ten czas powinien być krótki 5/10/15 nawet 20 minut w zależności od rodzaju kwasu i stężenia. W przypadku kwasu migdałowego można trzymać 20 minut - ale to wszystko zależy jak skóra reaguje na kwas i czy podczas nałożenia coś się nie zaczyna na niej dziać a także jak wcześniej wspomniałam od rodzaju i stężenia kwasu)

4 komentarze:

  1. zabieg brzmi intersujaco,szkoda,ze nie dla mnie,mam sucha cere.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zabieg nie stanowi przeszkody dla suchej cery, więc możesz go wykonać (oczywiście po uprzedniej diagnostyce skóry i wywiadzie przez osobę wykonującą) :)

    Kwasy można wykonać przy praktycznie każdym typie cery.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie bym skorzystała z takiego zabiegu;)

    OdpowiedzUsuń
  4. W prawie każdym salonie kosmetycznym/SPA może pani się poddać takiemu zabiegowi lub w gabinetach dermatologicznych, gdzie stosuje się wyższe stężenia :)

    OdpowiedzUsuń