Translate language

piątek, 7 października 2011

ALANTOINA (Allantoin)

Alantoina to organiczny związek chemiczny, pochodna mocznika należąca do grupy ureidów. W przyrodzie występuje w kiełkach zbóż, łupinach kasztanów, korzeniu żywokostu, nagietku, nostrzyku. Otrzymywana jest także syntetycznie i to ta forma jest stosowana w kosmetykach.
Alantoina jest nietoksyczna, niealergiczna, nie uczulająca, nie powoduje podrażnień i przede wszystkim jest nie komedogenna. Jej amonowy charakter oraz powinowactwo do białek sprawia, że łatwo penetruje do naskórka. Jest rozpuszczalna w wodzie.

WŁAŚCIWOŚCI
* przyśpiesza i ułatwia gojenie się ran, płytkich otarć naskórka, drobnych skaleczeń, powierzchniowych oparzeń, odparzeń, blizn
* usuwa zgrubienia i spękania, wygładza skórę szorstką i spękaną
* pobudza zairninowanie ran czyli powstawanie nowej tkanki łącznej, zawierającej bogatą sieć naczyń włosowatych
* keratolityczna (reguluje rogowacenie skóry, oczyszcza martwe fragmenty tkanek, zmiękcza i wygładza naskórek)
* w większych stężeniach ma działanie złuszczające
* posiada właściwości rozjaśniające skórę
* wiąże wilgoć
* uelastycznia
* kojąca
* ściągająca
* łagodzi podrażnienia, oraz te spowodowane przez czynniki jak środki powierzchniowo czynne/środków z dużą zawartością alkoholu/produktów o kwasowym lub alkalicznym pH
* zmniejsza zaczerwienienia, pieczenie skóry wrażliwej
* nawilża
* regeneruje (pobudza podziały i wzrost komórek)
* rewitalizuje
* przeciwrodnikowa
* wspomagająco w łupieżu skóry głowy, łuszczycy

Kosmetyki z alantoiną znajdują zastosowania w preparatach do pielęgnacji oczu, nawilżających, przeciwtrądzikowych, do cery wrażliwej/skłonnej do uczuleń/podrażnionej, do blizn, po opalaniu, w zasypkach i pudrach kosmetycznych, skóry z rozstępami, do pielęgnacji skóry niemowląt podczas pieluszkowania, składnik kremów/emulsji/toników/serumach, preparatach po goleniu, pomadkach, kremach do rąk, do stóp, kosmetykach do kąpieli, dezodorantach..

Alantoinę można znaleźć w preparatach typu maść/krem/balsam zwane ALANTAN (PLUS/DERMOLINE) ale także w kosmetykach pod innymi nazwami zawierające ją.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz