Translate language

piątek, 5 sierpnia 2011

KWAS KOJOWY

Kwas kojowy jest metabolitem niektórych grzybów (gatunku Aspergillus) i bakterii.

Działanie:
- na przebarwienia  (inhibitor tyrozynazy - nie dopuszcza do syntezy melaniny)
- antybakteryjny
- zapobiega powstawaniu wolnych rodników
- działają przeciwzmarszczkowo, nawilżająco
- ujednolicenie kolorytu cery

W kosmetykach jest łączony z retinolem, tretinoiną, kwasami organicznymi, witaminą C, tokoferolem, ekstraktami roślinnymi

Zastosowanie:
- blizny
- piegi
- skóra poszarzała, palaczek, pozbawiona blasku
- przebarwienia
- pajączki
- skóra nadmiernie opalona

Kwas ten jest zbliżony pod względem właściwości chemicznych do hydrochinonu.

! może wykazywać działanie alergizujące
! można używać w stężeniu od 1%-4%

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz