Translate language

poniedziałek, 1 sierpnia 2011

KWAS AZELAINOWY

Kwas azelainowy powstaje w naszym organizmie w procesie lipoperoksydacji wolnych i zestryfikowanych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak linolowy i linolenowy. Zewnątrzpochodnymi źródłami kwasu są ziarna zbóż.

Kwas ten ma szerokie działanie między innymi:
- przeciwbakteryjne w stosunku do bakterii tlenowych i beztlenowych
- przeciwzaskórnikowe hamując procesy keratynizacji naskórka
- przeciwzapalne
- przeciwprzebarwieniowe - działa hamująco na melanocyty

Kwas ten szeroko stosowany jest w:
1. Trądziku pospolitym działając przeciwzaskórnikowo, przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie. W tym wypadku jest także stosowany z antybiotykami, tretinoiną, Roaccutanem, doustnymi środkami antyandrogenowymi, z nadtlenkiem benzoilu

2. Przebarwieniach takich jak: ostuda, potrądzikowe, pozapalne, powstałe w wyniku oparzeń lub uszkodzeń mechanicznych, odczyny fototoksyczne i fotoalergiczne.
Nie znajduje zastosowania w wybielaniu piegów, plam soczewicowatych i posłonecznych, w brodawkach łojotokowych i znamionach barwnikowych

3. Trądziku różowatym - redukuje liczbę grudek i krost, zmniejsza nasilenie rumienia. Nie wpływa na teleangiektazje

* kwas może być stosowany w postaci 20% kremu i 15 % żelu
* lek bezpieczny o dobrej tolerancji
* nie ma działania teratogennego, więc może być używany w ciąży
* nie ma działania mutagennego
* nie ma działania fototoksycznego i fotoalergicznego
* nie powoduje oporności bakterii
* nie odbarwia włosów ani ubrań

Działaniem ubocznym po zastosowaniu rzadko może być: rumień, uczucie pieczenia, świąd, złuszczanie się skóry

+ Zabiegi z wykorzystaniem tego kwasu można znaleźć w ofertach gabinetów kosmetycznych ponadto kwas ten może być dodawany do kosmetyków o powyższym kierunkowym działaniu

! Sami dobrowolnie nie łączymy kwasu azelainowego z innymi środkami
!  Zastosowanie kwasu powinno się z reguły konsultować z dermatologiem/kosmetologiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz