Translate language

środa, 20 lipca 2011

OLEJ Z OGÓRECZNIKA LEKARSKIEGO (Oleum Boraginis/Borago Officinalis Seed)

Olej z ogórecznika lekarskiego jest szeroko stosowany w kosmetyce. Jest on tłoczony na zimno z nasion ogórecznika lekarskiego.Jest olejem schnącym i przypomina zapach ogórka. Zawiera bardzo cenny kwas gamma linolenowy, będący składnikiem struktur lipidowych występujących w błonach biologicznych i barierach skórnych a także flawonoidy, saponiny, śluzy, sole mineralne, garbniki, kwasy organiczne. Ponadto wywiera wpływ na transport przez błony komórkowe. Może być stosowany bezpośrednio na skórę.

DZIAŁANIE:
- przeciwzapalne
- hamuje rozwój alergii
- wzmacnia barierę lipidową naskórka
- ochrona przed infekcjami
- oczyszcza skórę
- reguluje wilgotność skóry
- regeneracja i odmłodzenie
- ujędrnia
- poprawia elastyczność
- nawilża

W preparatach do skór wrażliwych, skłonnych do podrażnień i alergii, do skóry starzejącej się i tracącej elastyczność, łuszczącej się, popękanej, zniszczonej opalaniem

! kwasy organiczne mogą powodować podrażnienie skóry u osób, których skóra źle reaguje na kwasy, zatem można go mieszać z olejem jojoba

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz