Translate language

czwartek, 7 kwietnia 2011

OLEJE KOSMETYCZNE - wprowadzenie


Oleje kosmetyczne są to ciekłe tłuszcze ( trójglicerydy ) o konsystencji oleistej, zawierającej bardzo duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych ( NKT ). Oleje pozyskuje się z dowolnej rośliny a także z różnych jej części: owoców, nasion, pestek, kiełków. Najwięcej oleju uzyskuje się z takich roślin jak: kukurydza, oliwka, orzeszki ziemne, rzepak, słonecznik, soja.

Tłuszcze nie rozpuszczają się w wodzie ale pod wpływem światła, tlenu i drobnoustrojów Rozpuszczają się w nich witaminy: A, D, E, K, F. jełczeje.

Oleje mogą być tłoczone na zimno. Takie oleje mają najlepszą jakość, lecz niektóre z nich tracą swoją wartość w wysokich temperaturach. Odporność oleju na wysoką temperaturę zależy od ilości kwasów olejowych jakie posiada dany olej. Im więcej ich posiada ( licząc od 40-45% ) tym bardziej jest odporny na ciepło.
Inny typ oleju to oleje roślinne rafinowane. Z kolei te oleje prawie w ogóle nie posiadają smaku i ani zapachu. Podczas przeróbki tracą swoje wartości. Oleje te wytrzymują wysokie temperatury i są dużo tańsze.

Oleje dzielimy na:


1. schnące ( zawierają od 50% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i mogą być przechowywane ok. 3-4 miesięcy. Takie oleje polecane są dla skór problematycznych i tłustych. Posiadają lekką konsystencję, nie są lepkie i tłuste. Z kolei szybko się wchłaniają i nie pozostawiają na skórze tłustej warstwy. Przykładem takiego oleju jest: olej lniany i makowy.


2. półschnące ( zawierają od 20-49% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i mogą być przechowywane ok. 4-6 miesięcy. Takie oleje polecane są dla skór suchych, mieszanych, normalnych i dojrzałych. Posiadają gęstszą konsystencję niż schnące i dobrze się wchłaniają. Przykładem takiego oleju jest: olej arachidowy, rzepakowy, sezamowy, słonecznikowy )


3. nie wysychające ( zawierają do 19% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i mogą być przechowywane ok. 6-8 miesięcy. Te oleje polecane są dla skóry suchej, dojrzałej a przy cerze tłustej i mieszanej mogą mieć działanie komedogenne ( zaskórnikotwórcze ).


Można wyróżnić jeszcze maceraty czyli oleje roślinne z wyciągami z kwiatów, pąków lub ziół. Taki olej zawiera cenne składniki oleju bazowego oraz substancje aktywne z wyciągu danej rośliny ( olejki eteryczne, enzymy, witaminy ). Kwiaty i zioła moczy się w oleju roślinnym oraz przechowuje w szklanych przeźroczystych pojemnikach. Potem przez kilka tygodni poddaje się działaniu promieni słonecznych. Olej taki otrzymuje nazwę rośliny, której wyciąg zawiera olej bazowy.


Innym typem oleju jest masło, z tym że posiadają stałą konsystencję. Zawierają wile nienasyconych kwasów tłuszczowych i żywic. W kosmetyce najpopularniejszymi masłami są masło shea, kakaowe oraz mango.

Oleje pokrywają skórę cienką warstwą chroniącą przed utratą wody. Niektóre wpływają na złagodzenie stanów zapalnych. Oleje świetnie natłuszczają i nawilżają skórę. Posiadają mnóstwo cennych składników, które pielęgnują zarówno ciało jak i twarz.

Oleje mogą być stosowane na ciało, twarz, dłonie, stopy jak również włosy. Można je łączyć z masłami kosmetycznymi i woskami stosując je jako balsamy i kremy. Następnie łączyć je można z olejkami eterycznymi jako olejki do masażu. Mogą być stosowane w zabiegach z glinkami i algami jako maseczki.
Wadą prawie wszystkich olei jest ich działanie komedogenne ( wyjątek stanowią oleje z awokado, słonecznikowy i z babassu ). Osoby uczulone na orzechy nie powinny stosować olei z nich pozyskiwanych. Oleje, które są nieprawidłowo przechowywane mogą drażnić naskórek.


Zdolność olei roślinnych do wnikania w warstwę rogową skóry jest różna w zależności od typu oleju. Brak zdolności wykazują olej kokosowy, kukurydziany i arachidowy. Z kolei słabą przenikalność mają olej z łusek ryżowych, oliwa z oliwek oraz olei z pestek moreli. Średnią przenikalność wykazuje olei z kiełków pszenicy. Olej migdałowy i olej z awokado posiadają dobrą przenikalność a najlepszą olej rycynowy.


Oleje w kosmetyce są stosowane jako cenne składniki fazy tłuszczowej kremów, mleczek itp. Można za ich pośrednictwem wprowadzać inne substancje czynne.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz