Translate language

środa, 13 kwietnia 2011

OLEJ MIGDAŁOWY ( Oleum Amygdalae dulcium )

Jest najlepszym i najstarszym olejem kosmetycznym i pochodzi z nasion owoców drzewa migdałowca - odmiany słodkiej, która praktycznie stosowana jest w kosmetyce. Istnieje również odmiana gorzka. Olej ten zawiera kwas oleinowy zmiękczający naskórek a także kwas linolowy, których jest w nim najwięcej, mniej natomiast jest kwasu stearynowego i palmitynowego. Ma witaminę E,D,A, z grupy B oraz lecytynę a także proteiny, sole mineralne.Należy do oleju półschnącego.
Wpływa na metabolizm kwasów tłuszczowych. Olej migdałowy  nadaje się do każdego rodzaju cery i skóry. Rozprowadzany nie daje efektu ciężkości i jest dobrze wchłanialny.
Olej ten ma bursztynowy kolor i lekki charakterystyczny zapach. W temperaturze pokojowej jest ciekły.

służy do:
   - delikatnego oczyszczania starzejącej się skóry
   - cery wrażliwej, suchej, skłonnej do podrażnień
   - natłuszczenia
   - zmiękczenia
   - wygładzenia
   - ma działanie pielęgnacyjne
   - bardzo dobrze pielęgnuje skórę dziecka ( jest łagodny, nie drażni, 
       uspokaja - alternatywa dla oliwek)
   - masażu ( ze względu na zawartość glikozydów, witamin i minerałów )
   - złagodzenie bólu występującego po poparzeniu  po zbyt długim
      przebywaniu na słońcu i po solarium

Kobiety w ciąży mogą smarować tym olejkiem miejsca występowania rozstępów po kąpieli: brzuch, piersi, biodra, uda, pośladki.

Olej ten możemy używać na skórę, do twarzy a także na włosy.W przypadku włosów sprawdzi się przy suchych, matowych i zniszczonych. Włosy odzyskują witalność i blask, są bardziej błyszczące i miękkie. Można posmarować nim końcówki włosów w celu zabezpieczenia ich przed chlorem, słońcem i wiatrem.

Jest stosowany jako środek bazowy w kosmetykach: lotiony, balsamy, mydła, w aromaterapii
Stosowany jest również w leczeniu egzemy, łuszczycy.
Olej ten należy przechowywać w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu natomiast nie w temp. powyżej 70 stopni C i poniżej -20, ze względu na utratę cennych właściwości.
termin ważności po otwarciu: 4-6 miesięcy
nazwy tego oleju: Almond, Mandelac
czysty olej migdałowy oferuje: KTC i Ayurri

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz