Translate language

piątek, 15 kwietnia 2011

OLEJ AWOKADO ( Persea Gratissima ( Avokado ) Oil )

Olej ten jest najcenniejszym i luksusowym olejem kosmetycznym. Jest to olej typu oleinowego i jest nazywany olejem 7 witamin. Należy do olei nieschnących.
Ma orzechowy zapach i ciemno zielony kolor. Jest otrzymywany przez tłoczenie z suszonego miąższu owoców lub przez macerację świeżego miąższu. Pozyskiwany z nasion.
- Olej ten nie uczula
- nie powoduje zaskórników
- nie alergizuje
- nie drażn
- w pewnym stopniu promienioochronny
- doskonale wnika w skórę
- może być bezpośrednio stosowany na skórę
- posiada naturalny faktor ochronny ( niski 3-4 )
- twardnieje w niskich temperaturach
- odporny na ciepło

Jest używany jako czysty olej lub dodawany do kosmetyków. Bardzo dobry do masażu, jednakże jest dość gęsty, więc zalecane jest aby przy masażu mieszać go z innymi olejami ( ze słodkich migdałów, z pestek winogron, z pestek moreli ).

właściwości: regenerujące, łagodzące, zmiękczające, bakteriobójczy, łagodzący, przeciwgrzybiczy, silnie nawilża, odżywia, wykazuje dużą zgodność z naturalnymi lipidami skóry, uzupełnia barierę lipidową
w kosmetykach do skóry: starzejącej się, dojrzałej, suchej, skłonnej do łuszczenia, z egzemą, z łuszczycą, łuszcząca się

skład: bardzo bogaty w witaminę A, E, B, D, H, K, PP i F, skwalen o awokadyna, która regeneruje naskórek,kwas linolowy i palmitynowy, linolowy, stearynowy, linolenowy, lecytyna, fitosterole

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz